Vanaf Ponte Ferreira naar Santiago via de Camino de Norte

Twintig kilometer na Ponte Ferreira sluit de Camino Primitivo in Melida aan op de Camino Frances. Veel pelgrims zien op tegen het verlaten van de rust van de Primitivo en verder te gaan in de relatieve drukte van de Frances.

 

Er is echter ook een alternatief. Het is mogelijk om vanaf onze albergue via de Camino  del Norte een andere Camino te lopen die pas 15 km vóór Santiago aansluit op de Camino Frances. Hierdoor kun je vanaf Ponte Ferreira nog 48 km in alle rust lopen of fietsen.

 

Die route gaat als volgt:

Vanaf Ponte Ferreira loop je in één dag (26 km) naar Sobrado dos Monxes op de camino del Norte. Vanaf hier is het mogelijk om de Norte te volgen en in één dag in Arzua (39 km voor Santiago) aan te sluiten op de Frances, maar het is ook mogelijk om vanaf daar een nieuwe camino-variant te lopen die pas 15 km voor Santiago aansluit op de Frances.

 

Vooral het laatste zal voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief zijn. Als je in deze route geïnteresseerd, kunt je het KML- of het GPX-bestand ervan downloaden (te gebruiken in een smartphone) of het PDF-bestand met kaarten om af te drukken.

 

Hoe gaat deze route

Vanaf onze albergue is het 20 km tot aan de  Camino del Norte. Deze route is niet aangegeven maar via het KML/GPX bestand of met een afdruk van het PDF bestand kun je de route gemakkelijk vinden. Na deze 20 km sluit de route aan op de verder goed aangegeven Camino del Norte en kom je na 6 km aan in Sobrado do Monxes.

 

Sobrado staat bekend om zijn prachtige klooster waar ook pelgrims kunnen slapen. Daarnaast zijn er ook een paar andere albergues voor pelgrims.

 

Vanaf Sobrado dos Monxes is het 39 km naar de luchthaven van Santiago, waar de route samenkomt met de camino Frances. Ook dit deel van de camino staat goed aangegeven en zijn er mogelijkheden om te slapen in:

- Boimorto (na 12 km, met een openbare albergue en een privé albergue)

- B&B Twin Pines, een B&B op 21 km van Sobrado met speciale prijzen voor pelgrims

- Casa Rico de Medin

 

 

In het kort:

Km 00: Albergue Ponte Ferreira

Km 20: Aansluiting op de Camino del Norte

Km 21: Eerste bar op deze route

Km 26: Sobrado dos Monxes

Km 38: Boimorto

Km 47: B&B Twin Pines (kijk voor beschikbaarheid op booking) Tel: +34 635 959 047

Km 51: Casa Rico de Medin (website) Tel: +34 981 41 87 85

Km 65: Aansluiting op de Camino Frances, luchthaven Santiago de Compostella

Km 78: Santiago de Compostella

 

Van albergue Ponte Ferreira tot Santiago, na de camino Primitivo en aansluitend bij de camino Frances in Melide, is het 72 km. De hierboven omschreven variant is dus 6 km langer. Impressions