De Camino Primitivo

De Camino Primitivo is één van pelgrimstochten in Spanje naar Santiago de Compostela. Hij voert door Noord-Spanje: vanaf de stad Oviedo door de bergen in de provincie Asturias naar het glooiende heuvelland van Galicië, om daar in Santiago de Compostela uit te komen.

 

De route vanaf Oviedo is 320 km lang. Hij staat bekend als een redelijk ‘zware’ route: het heeft enkele flinke klimdagen. Mede daardoor staat de route ook bekend als een bijzonder mooie en afwisselende route met vele pittoreske dorpjes, weidse vergezichten, berglandschappen, een stuwmeer, dichte bossen en gezellige stadjes.

 

Je kunt de Primitivo doen als onderdeel van de Camino del Norte, die in Irun aan de noordkust bij de Franse grens begint. Net na het dorp Villaviciosa is er een splitsing: linksaf naar de Primitivo richting Oviedo en rechtsaf om de Norte de blijven volgen.

Een andere vaak gelopen combinatie is die met de Camino del Salvador. Deze begint in de stad León en loopt door de uitlopers van de Picos de Europa noordelijk naar Oviedo. Vanaf daar kun je de Primitivo volgen richting Santiago de Compostela. 

 

De naam Primitivo heeft overigens niets met ‘primitief’ te maken; deze verwijst naar het feit dat de Primitivo de oudste camino is. Toen Koning Alfonso de Tweede aan het begin van de negende eeuw hoorde van de vondst van de overblijfselen van de apostel Jacobus op de plek waar nu de kathedraal van Santiago de Compostela staat, besloot hij af te reizen naar deze plek om het met eigen ogen te zien. De eerste (primer) pelgrimage naar Santiago dus.

Meer informatie over de Camino Primitivo: